Senior-undersøgelse

Alderdom betyder tit, at der kommer nogle skavanker til - både hos mennesker og hos dyr. Dette kan betyde en forringelse af livkvaliteten.

Der er ingen helt definitive grænser for, hvornår ens kæledyr betegnes som senior, da der er stor forskel på, hvor hurtigt organsystemer, racer og arter aldres. Som tommelfingerregel betragtes mellemstørrelse hunde som senior fra 7års alderen, og giganthunderacerne fra 5-6års alderen. Katte betragtes generelt som senior ved +8år.

Gigt er en af de hyppige lidelser vi ser hos vores kæledyr i takt med, at de bliver ældre. Gigt og ledforandringer kommer snigende og gradvist. Derfor er det tit svært at opdage som ejer. Ikke mindst fordi kæledyr ofte er gode til skjule smerter. Gigtsygdomme er på grund af dette tit fremskredne når de først opdages. I den raske hunds led, vil knogleenderne i leddene være dækket af et lag brusk af god kvalitet med rigelig mængde ledvæske af høj kvalitet. Brusk og ledvæske sørger for minimal friktion i ledder (og derved ingen smerter) og virker samtidig stødabsorberende ved bevægelse. Udover at mindske friktion, indeholder ledvæsken også næring til brusken.

I det gigtsyge led, er både mængde og kvalitet af brusk og ledvæske nedsat. Dette gør til slut at knogleenderne gnider mod hinanden. Dette er meget smertefuldt for kæledyret. Derudover opstår der betændelsestilstand i leddet og der vil med tiden komme knogle-nydannelser, der også er smertefulde.

Udover gigtproblemer, kan kroppens organsystemer også begynde at vise tegn på problemer. Derfor er det en god ide at få et seniortjek på sit kæledyr hvert ½ år. Så kan vi fange eventuelle alderdomsproblemer tidligt- og få dem behandlet.

Der er flere måder at tackle gigtproblemer og vi laver en individuel behandlingsplan, der passer til dit kæledyr. Det kan f.eks. være en vægttabsplan, særlig diæt eller kosttilskud, cartrofen-injektioner (obs- teksten er på engelsk), laserterapi, gigtmedicin mm. 

Vi har heldigvis mange muligheder for at sørge for, at dit kæledyr får et godt seniorliv- uden smerter.

Så bestil endelig tid til et seniortjek hos os 

 

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.