Allergi

Kløe, snue, nysen, dårlig mave?

Allergi hos dyr dækker over en række forskellige reaktioner i en krop, hvor immunforsvaret laver en overdreven reaktion på et "uskyldigt" stof, et såkaldt allergen. Dyret danner antistoffer mod dette allergen, og der begynder en lang række forskellige processer og signalstoffer i forskellige væv i kroppen. Dyr kan være allergiske overfor mange forskellige ting. Den hyppigste allergi vi ser hos hund er loppespytsallergi, hvorimod det hos kat oftere er kontaktallergi/atopisk dermatitis. Derudover kan vores kæledyr være allergiske overfor forskellige foderemner.

Symptomerne på allergi kan være forskellige fra dyr til dyr. Nogle af de hyppigste er:

  • Kløe - særligt i ansigtet, hagen, poter, lår og armhuler
  • Overdrevent slikken
  • Rødme, sår og rifter i huden
  • Ørebetændelse
  • Dårlig mave

Der er forskellige måder at udrede dit kæledyr for allergi, og det er ikke one-size-fits-all. Mistænker man foderallergi, kan en eliminationsdiæt/foder trial være relevant. Mistænker man atopisk dermatitis, kan en blodprøve for antistoffer mod forskellige allergener være nyttig. Allergi er en diagnose som vi stiller på baggrund af både sygdomshistorik og symptomer hos dit kæledyr, grundig undersøgelse sammenholdt med eventuelle tests. 

Hvis dit kæledyr er allergisk overfor en/flere ting, er der forskellige måder at behandle det på afhængig af typen af allergi. Har dit kæledyr en foderallergi, består behandlingen i at undgå det specifikke foderemne. Har dit kæledyr atopisk dermatitis, kan man i nogle tilfælde forsøge hyposensibilisering - hvor man forsøger at "omprogrammere" immunsystemet til ikke at overreagere på de allergener dyret er allergisk overfor.

Derudover vil den allergiske patient ofte have behov for støttebehandling i form af f.eks. kosttilskud, EHA/DPA-fedtsyrer, kløestillende medicin, bade med medicinske shampooer eller andet

På følgende links kan I læse mere om allergi hos hunde og katte,. og ring herned på tlf. 38 86 96 97, hvis du mistænker at dit kæledyr har allergi